Vrije tijd

Vlaanderen telt ondertussen al meer dan 90 STEM-academies.

  • Op de site STEM-academie vind je alle buitenschoolse STEM-activiteiten in Vlaanderen voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Ontdek wat je allemaal kan doen in jouw regio.
  • Wil je als organisatie zelf een STEM-academie organiseren of ondersteunen, dan helpt de site je op weg.

De Vlaamse Volkssterrenwachten (Mira, Urania, Beisbroek, Astrolab Iris, Armand Pien en Cosmodrome) verwelkomen bezoekers om het heelal te verkennen en te leren over sterrenkunde en weerkunde.

Ze organiseren waarnemingen, sterrenkijkdagen, lezingen en educatieve activiteiten op maat.

Natuur en Wetenschap is een jeugdvereniging die activiteiten organiseert over wetenschappen en natuur zowel in klas- of schoolverband als in de vrije tijd.

Wil je eens fietsen op een kabel vijf meter boven de grond, een auto opheffen, een iglo bouwen, een uiltje vangen op een spijkerbed of zelf een vliegtuig aan de grond zetten? Er is maar één plaats waar jong en oud al deze dingen op 1 dag kan doen: Technopolis®, het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie.

Je ontdekt er via meer dan 350 interactieve opstellingen, shows, demo’s en workshops in het Lab en het Atelier hoe wetenschap en technologie deel uitmaken van ons leven. Zelf doen en experimenteren is de boodschap!

De RVO-Society wil met een innovatief educatief aanbod de interesse voor wetenschappen en techniek en in het bijzonder voor ICT, micro- en nanotechnologie vergroten en de maatschappelijke relevantie hiervan in de kijker zetten.

Op EWI Vlaanderen vind je informatie over het Vlaams wetenschapsbeleid en over de kennisinstellingen die dit beleid mee vorm geven.

logo van stem
Nieuws

Oproep: een STEM-academie in iedere gemeente

Het wetenschapsinformatienetwerk (WIN) is een digitaal platform van de Vlaamse overheid waar je activiteiten en initiatieven van de actoren van het wetenschapscommunicatiebeleid vindt.

Jeugdvereniging JCW organiseert culturele en wetenschappelijke activiteiten, kampen en workshops voor kinderen en jongeren van 6 tot 30 jaar.

De Vlaamse expertisecellen wetenschapscommunicatie organiseren een waaier aan activiteiten i.v.m. STEM en andere wetenschappen, voor jong en oud, en in heel Vlaanderen. Denk aan kinderuniversiteiten, wetenschapscafés, open labodagen, STEM-academies, STEM Olympiade, Dag van de Wetenschap, lezingenreeksen ... Ze werken ook aan navormingen voor leerkrachten, educatieve pakketten en workshops. Meer informatie over de expertisecellen.